Početna » Osnovne molitve » Oče Naš

Oče Naš

Zadnja nadopuna: 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Oče naš je molitva zapisana u Bibliji, dana od samog Isusa Krista, Gospodina našega. Mole je sve kršćanske sljedbe.

Ova molitva je poznata i kao Gospodnja molitva te predstavlja temeljnu molitvu. Sa svojim jednostavnim, ali dubokim riječima, ova molitva je izravna komunikacija vjernika s Bogom.

Kroz stoljeća, ova je molitva bila izvor duhovne snage, utjehe i vodstva, pružajući vjernicima okvir za razgovor s Nebeskim Ocem.

Pomolimo se:

Oče naš

Oče naš,
koji jesi na nebesima,
sveti se ime tvoje,
dođi kraljevstvo tvoje,
budi volja tvoja
kako na nebu tako i na zemlji.
Kruh naš svagdanji daj nam danas.
I otpusti nam duge naše
kako i mi otpuštamo dužnicima našim.
I ne uvedi nas u napast,
nego izbavi nas od zla.
Amen.


Video molitva Oče naš


O molitvi

Ovu molitvu mole sve kršćanske sljedbe. Dana je od samog Isusa Krista i zapisana u Bibliji. Spominje se u 2 evanđelja – po Luki i po Mateju. Riječi ‘Oče naš’ prvi je izgovorio Isus u Mateju 6:9. To je najvažnija molitva u cijelom Kršćanstvu. Verzija Evanđelja po Luki ima nešto kraći tekst, dok Evanđelje po Mateju ima duži tekst i koristi se u liturgiji crkve.


TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Zašto je dobro moliti ovu molitvu?

Moliti molitvu ima duboke duhovne, emocionalne i moralne koristi. Ova molitva, koju je Isus sam podučio, predstavlja ne samo upućivanje molbi Bogu već i izražavanje odnosa s Njim kao Ocem.

Ona obuhvaća bitne vjerske aspekte, uključujući traženje Božje prisutnosti, predavanje sebe Božjoj volji, molbu za svakodnevne potrebe, traženje oprosta i zaštite od zla. Osim toga, ova molitva jača osjećaj zajedništva među vjernicima, budući da se mole istim riječima diljem svijeta.

Kroz nju, vjernici nalaze utjehu i duhovnu snagu, stvarajući čvrstu povezanost s Božjom prisutnošću u svakodnevnom životu. Ona je središnji izraz bliskosti s Bogom. Ona potiče vjernike na razvijanje dubljih odnosa s Njim i svakodnevno usklađivanje s Njegovom voljom.

Kada se moli Oče Naš?

Ova molitva se moli u raznim prigodama. Može se moliti kao zasebna molitva, ali je često i dio drugih molitvi. Npr. Oče naš, isto kao i Zdravo Marijo, te Slava Ocu, je neizostavan dio Krunice.


Za veću djelotvornost molitve, izmolite i sljedeću molitvu: