Početna » Devetnice » Devetnica Duhu Svetom

Devetnica Duhu Svetom

Zadnja nadopuna: 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Devetnica Duhu Svetom počinje sa zazivom, nastavlja se molitvom, krunicom i litanijama. Prizovimo presvetu Silu Božju!

Što je devetnica Duhu Svetom?

Devetnica Duhu Svetomu je duhovna praksa koja uključuje intenzivnu molitvu i razmatranje tijekom devet uzastopnih dana prije svetkovine Duhova. To je vrijeme posvećeno pripremi vjernika za primanje Duha Svetoga, treće osobe Presvetog Trojstva. Devetnica je često povezana s vazmenim razdobljem, a završava na svetkovinu Duhova koja se slavi 50 dana nakon Uskrsa.

Tijekom devetnice, vjernici se potiču na intenzivnu molitvu, pokoru i otvaranje srca Božjem vodstvu. Molitve i razmatranja obično su usmjerena prema traženju Duha Svetoga da nas obasja, vodi, jača i osposobi za svjedočenje vjere.

Devetnica Duhu Svetomu može uključivati različite oblike molitve kao što su Očenaš, Zdravo Marijo, Vjerovanje, ali i osobne molitve iz srca. Vjernici se potiču da budu otvoreni Duhu Svetomu i da traže njegovo djelovanje u svojem životu, zajednici i svijetu.

Ovo razdoblje intenzivne molitve i introspekcije smatra se važnim pripremama za primanje Duha Svetoga, koji se vjeruje da donosi duhovne darove i blagoslove vjernicima kako bi im pomogao u njihovom duhovnom životu i služenju drugima.

Zaziv Duha Svetoga

O dođi, Stvorče Duše Svet, pohodi duše vjernika,
poteci višnjom milosti u grudi štono stvori ih.
Ti nazivaš se Tješitelj, blagodat Boga svevišnjeg,
studenac živi, ljubav, plam i pomazanje duhovno.

Darova sedam razdaješ, ti, prste desne Očeve,
od vječnog Oca obećan, ti puniš usta besjedom.
Zapali svjetlo u srcu, zadahni dušu ljubavlju,
u nemoćima tjelesnim potkrepljuj nas bez prestanka.

Dušmana od nas otjeraj i postojani mir nam daj,
ispred nas idi vodi nas, da svakog zla se klonimo.
Daj Oca da upoznamo i Krista sina njegova,
i u te Duha njihova da vjerujemo sveudilj.

Sva slava Ocu vječnomu i uskrslomu Sinu mu,
sa tješiteljem Presvetim nek bude sad i uvijeke.

Amen.


Devetnica Duhu Svetom

Dahni u mene, Duše Sveti, da moje misli budu svete. Pokreni me, Duše Sveti, da moj posao bude posvećen. Privuci moje srce da zavoli samo ono što je sveto. Zaštiti me, Duše Sveti da mogu uvijek biti svet/a.

Nakon zaziva i molitve, moli se molitva za svaki pojedini dan:

1. dan

Duše Sveti, daru Božji mojoj duši.

Ne znam kako da izrazim sreću koja me ispunja, znajući da si moj najdraži gost i da je božanski život u meni. Kao nabujalom vodom moja je duša preplavljena mirom, ljubavlju i dubokim razmatranjem o Tebi, razmišljanjem o Tvom neiscrpnom obilju ljubavi, darova, vrlina, plodova i blaženstava.

Mislim o Tvojoj dobroti koja Te navodi da se nastaniš u meni. Ti sve imaš, Ti sve možeš, Ti mi sve daješ, usprkos mojoj bijedi. Blagoslivljam Te, slavim Te, zahvaljujem Ti i sve od Tebe očekujem. Sve mi podari, o Duše Sveti.

Slava Ocu


2. dan

Duše Sveti, Ti božanski darovatelju, u najdubljoj poniznosti, ali svom snagom svojih najdubljih želja, molim te da mi podariš svojih sedam darova, naročito mudrost i milosrđe

Umnoži u meni ove darove da se razviju u svoj punini, da moja duša u svemu bude poslušna Tebi, učitelju duha i da stalno živim od Tvojih darova u razmatranju Tebe i Presvetog Trojstva. 

Slava Ocu


3. dan

Duše Sveti, učitelju i posvetitelju moje duše, molim Te s neumornom upornošću da me učiš istini, da govoriš mom srcu, da me posvetiš, njegujući moju dušu kao što si njegovao dušu Bezgrešne, svoje zaručnice, i duše mučenika i svetaca. 

Ja beskrajno žudim za svetošću, ne zbog sebe, već da mogu slaviti Tebe, učitelju nad učiteljima, sveto Trojstvo, sjaju Crkve, uzore duša. Ne postoji bolji način da se postane pravi apostol doli postizanjem svetosti, jer bez svetosti se ne postiže ništa.

Duše Sveti, čuj moju molitvu i usliši moju želju.

Slava Ocu


4. dan

Duše Sveti, istino i preblažena svjetlosti, skoro si potpuno nepoznat većini ljudi. 

Nikada o Tebi ne mislimo, rastrgani mnogim brigama, opijeni duhom svijeta, nepažljivi na Tvoju brigu i nježnost. Kakve li nezahvalnosti! Saberi, Božanski Duše, ove moje skromne osjećaje kao zadovoljštinu za žalosno zapostavljanje i kao molbu da mi podariš svjetlo, kao i svom svećenstvu i vjernicima.

Slava Ocu


5. dan

Duše Sveti, ljubavi i milino Oca i Sina, mirisni cvijete Božje svetosti, božanska vatro zapaljena u meni, daruj mi novo srce, odstrani svaku mrlju i sjenu, spali svaku nečistoću i učini me sličnim slici Sina Božjeg.


TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Duše Plameni, koji si se udostojao osobno prebivati u meni da bi me posvetio, zapali u meni vatru ljubavi, svojim plamenom prožmi i obuhvati čitavu moju dušu, slomi svaku sklonost grijehu, usmjeri me apostolskim stazama, podari mi milost da budem plamen i da izgaram čistom i vječnom ljubavlju.

Slava Ocu


6. dan

Duše kreposti, koji si mučenicima udijelio snagu da mogu umirati radosni radi Gospodina Isusa, usadi mi božansku snagu u svoj punini. 

Sažeži moju obamrlost i nebrigu, učini me jakim da mogu prihvatiti sve što Gospodin od mene traži, ne obazirući se pri tom na žrtve i teškoće, za slavu Tvoju i za duhovnu i materijalnu blagodat sve braće. Daj mi snagu da nastavim sa žarom i ne odustanem od započetog. 

Daruj mi hrabrost i snagu da postojano branim Crkvu, da se pred svima učvrsti jedinstvo vjere i poslušnost papi i biskupima. Daruj mi polet u apostolatu, da ga sačuvam do kraja pod cijenu bilokojeg mučeništva duše ili tijela. 

Božanski duše, zaštiti me svojom svemoći, podrži me svojom krepošću i obuhvati me svojom nesavladivom snagom.

Slava Ocu


7. dan 

Duše istine i svjetla, vatro i žare svjetlosti, svjetlosti najblaženija, rasprši i ukloni iz mene sjene grijeha i sumnji. 

Obasjaj i rasvijetli savršenom bistrinom dubinu moje duše, da uvijek otklanjam svaki grijeh, da snažno prionem uz učenje Crkve, da hodim u Tvom svjetlu. Obavijen Tvojom svetom svjetlošću, da uvijek ostanem u Tvojoj istini i jasnoj svjetlosti. 

Slava Ocu


8. dan

O Duše čistitelju, očisti me od svake mrlje. Posveti me i podari mi Isusove vrline, ista Njegova nagnuća i raspoloženja, da u meni prebiva isti Duh Isusov.

U dušu moju udahni istu ljubav prema Isusu, koju je Otac udahnuo svom božanskom Sinu i daj mi istu privrženost koju Otac osjeća prema svom ljubljenom Sinu Isusu.

Slava Ocu


9. dan

Duše Sveti, zaklinjem te, obasjaj moj razum jasnom svjetlošću koja će služiti meni i svima koji se meni budu obraćali i koja će utvrditi moj slabi duh darom ljubavi i snage. 

Božanski posvetitelji, vodi me prema planini svetosti, stalnim vježbanjem u strpljivosti i poslušnosti Tvojim nakanama. Ti si svetost i ja Ti trebam omogućiti da živiš u meni, udovoljavajući Tvom nastojanju prema savršenstvu. 

Božanski obnovitelju, obnovi sve, odagnaj zlo, svaku opasnost, svaku zloću, obnovi u meni se, sve čisto, sve sveto. Božanski životvorče, duše duše moje, daj mi snage da svjedočim i uvijek zajedno s Tobom slavim božanskog Sina, da živim za Njegovu slavu i umrem u Njegovoj ljubavi. 

Božanski darovaoče, daj mi svoje darove da razmatram Boga u svjetlu Njegova tajanstva, da shvatim pravu vrijednost života i stvari, da sve ljubim čistom ljubavlju, kao u Nebu. Amen. 

Slava Ocu


Kratka krunica Duhu Svetom

Dođi Duše Sveti, Duše mudrosti, i vladaj u mom srcu! Slava Ocu…
Dođi Duše Sveti, Duše razuma, i rasvijetli moju tamu! Slava Ocu…
Dođi Duše Sveti, Duše savjeta i vodi me putem istine! Slava Ocu…
Dođi Duše Sveti, Duše jakosti, i utvrdi me u krepostima! Slava Ocu…
Dođi Duše Sveti, Duše znanja, i uči me znanju ljubavi! Slava Ocu…
Dođi Duše Sveti, Duše pobožnosti, i učini me pobožnim! Slava Ocu…
Dođi Duše Sveti, Duše straha Božjega, i čuvaj me od grijeha! Slava Ocu…

“A kad dođe On, Duh istine, uvest će vas u svu istinu.”

(ova krunica se proizvoljno može izmoliti 3 puta – ako imate vremena)


Nakon kratke krunice slijede:

Litanije Duhu Svetom


Prije molitve za izljev Duha Svetoga na sam blagdan Duhova dobro je izmoliti molitvu sv. Ignacija Lojolskog:

“Uzmi, Gospodine, i primi svu moju slobodu, moju pamet, moj razum i svu moju volju, sve što imam i što posjedujem. Ti si mi to dao, Tebi, Gospodine, sve vraćam; Sve je tvoje, Raspolaži sa svime po svojoj volji. Daj mi samo svoju ljubav i milost, I to mi je dosta.”

Zašto je dobro moliti devetnicu Duhu Svetom?

Molitva devetnice Duhu Svetom donosi obilje duhovnih koristi. Devetnica, koja se sastoji od intenzivne molitve tijekom devet dana, omogućuje dublju povezanost s Duhom Svetom, pruža duševni mir i snagu, prosvjetljuje um te jača vjeru.

Osim toga, pomaže u donošenju ispravnih odluka, obnavlja dušu i priprema nas za duže periode molitve i introspekcije. To je vrijeme posvećeno otvaranju Duhu Svetomu, primanju njegovih darova i boljem razumijevanju Božjeg plana za nas, čineći devetnicu dragocjenim duhovnim alatom za osobni rast i duhovni napredak.