Početna » Molitve svecima » Devetnica sv Anti (Antunu)

Devetnica sv Anti (Antunu)

Zadnja nadopuna: 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Devetnica sv Anti (Antunu Padovanskom) moli se devet dana u čast sv Ante.
Budite sretni i molite s nama. Aleluja!

Devetnica se moli slijedećim redoslijedom:
1. Uvodna molitva
2. Molitva za pojedini dan:
(Prvi; Drugi; Treći; Četvrti; Peti; Šesti; Sedmi; Osmi; Deveti)
3. Zaključna molitva

U nastavku slijedi devetnica sv Anti (Antunu Padovanskom):

UVODNA MOLITVA

O slavni sveče sv. Ante, ti osobiti zaštitniče kršćanstva, ja, želeći te iz svega srca hvaliti i isprositi tvoj zagovor od Boga, kanim uz pomoć Božju na tvoju čast obaviti ovu devetodnevnu pobožnost, pohađati tvoj oltar i prisustvovati svetoj misi na slavu Božju i tvoju čast. Odlučujem da ću se za ove pobožnosti ispovjediti i pričestiti. Samo te molim, sv. Ante, da se udostojiš primiti ovu moju pobožnost i isprositi mi za dušu i tijelo od dragoga Boga potrebite milosti.

PRVI DAN

O slavni sv. Ante, ti ljubitelju svih kreposti, čuj poniznu našu molbu i isprosi nam od Boga milost da postojano hodimo putem straha Gospodnjega. To te molimo za tvoju naklonost prema pobožnosti i svetosti kojom si od svoje mladosti blistao.
Sad se izmoli: Krunica sv. Ante i Litanije sv. Antuna.

DRUGI DAN

O sveti Ante, ti uzore svetosti, izmoli nam stalnu mržnju na grijeh i goruću ljubav za krepošću. Molimo te po tvojem čeznuću za savršenošću kojom si se u redu svetog Franje među braćom odlikovao.
Sad se izmoli: Krunica sv. Ante i Litanije sv. Antuna.

TREĆI DAN

O veliki Ante, Ti svjetlo Crkve, isprosi nam od Boga milost da svomu bližnjemu svijetlimo dobrim primjerom. To te molimo za tvoj kreposni život koji si Ti u redu svetog Franje provodio kao najljepši uzor svima.
Sad se izmoli: Krunica sv. Ante i Litanije sv. Antuna.

ČETVRTI DAN

O revni slugo Marijin, revni štovatelju Isusa Krista, sveti Ante, užezi i u našem srcu ljubav prema Isusu i Mariji. Molimo te to za ono neopisivo veselje koje je osjetila tvoja duša dok je dijete Isus počivao na tvojim rukama.
Sad se izmoli: Krunica sv. Ante i Litanije sv. Antuna.

PETI DAN

O sveti Ante ti si svjetlo nevjernika; isprosi nam od Boga milost da u svetoj vjeri ne kolebamo, nego da sveto Evanđelje uvijek neustrašivo branimo i po njegovoj božanskoj nauci živimo. Molimo te za ovo tvoje propovijedanje i čudo kojim si nevjernike priveo štovanju Presvetog Oltarskog Sakramenta.
Sad se izmoli: Krunica sv. Ante i Litanije sv. Antuna.


TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


ŠESTI DAN

O čudotvorni sveti Ante, ti oče sirota i nevoljnika, tebi izručujemo sve bijede i nevolje, čuvaj nas od pogibli duše i tijela. To te molimo za moć čudesa kojima te je Gospodin proslavio. Amen.
Sad se izmoli: Krunica sv. Ante i Litanije sv. Antuna.

SEDMI DAN

O sveti Ante, hrabri pobjedniče svih napasti, izmoli nam jakost u napastima da tako ne bude za nas izgubijena dragocjena Krv božanskog Spasitelja. Isprosi nam u času smrti pomoć protiv svih navala zlobnog duha. Molimo te za onu pobjedu koju si često puta u životu, a osobito na času smrti nad neprijateljem izvojevao.
Sad se izmoli: Krunica sv. Ante i Litanije sv. Antuna.

OSMI DAN

Sveti Ante, mučeniče željom, učini da budemo spremni radije krv svoju proliti za Isusa koji je radi nas umro nego da zanemarimo njegovu božansku nauku. Izmoli nam tu milost za onu vruću težnju koja te dan i noć vukla za mučeničkom smrću.
Sad se izmoli: Krunica sv. Ante i Litanije sv. Antuna.

DEVETI DAN

O moćni zagovorniče kod Boga, sveti Ante, ti svjetlo i diko grada Padove, zauzmi se za nas, pomozi nam u svakoj bijedi i nevolji. Za to te molimo po onoj velikoj odlici koju ti je Bog udijelio kao nagradu za tvoje zasluge i izvrsne kreposti. Amen.
Sad se izmoli: Krunica sv. Ante i Litanije sv. Antuna.

ZAKLJUČNA MOLITVA

Milostivo primi, o Bože moju prošnju i okruni moje smjerno pouzdanje koje stavljam u zasluge Isusove i zagovor svetog Ante; utješi moje ražalošćeno srce i milošću mi svojom pomozi u ovoj nevolji. Pokaži se na meni pravim pomoćnikom i spasiteljem, kao što te veličaju i slave bezbrojni koje si tako milostivo uslišao i iz njihove ih nevolje oslobodio. I tebe, veliki prijatelju Božji, sveti Ante, ponovo molimo za tvoje vanredne milosti kojima si na zemlji svijetlio i kojima si nedokučivo blaženstvo u nebu postigao, te za onu svetu ljubav kojom si pobožno svoje srce često Bogu i Spasitelju predavao, da me svojim zagovorom u mojoj nevolji podupreš svojom moću koju ti je Bog dao, te mi od njega potrebitu milost isprosiš.
Amen.

Onomu tko želi osobito štovati sv. Antu, preporučuje se sljedeće:

  • Neka posti utorkom na čast sv. Ante.
  • Ako može, neka daruje štogod siromasima u “Kruh sv. Ante”.
  • Neka se utorkom ispovjedi i pričesti, osobito u devetnici sv. Ante.
  • Može obavljati pobožnost devet utoraka ili trinaest utoraka na čast sv. Ante. Pobožnost se može obavljati u svako doba godine, ali kad se počne, niz utoraka se ne prekida (najzgodnije je početi polovicom ožujka da se svrši do same svetkovine).

Svakoga utorka treba:

  • ispovjediti se i pričestiti, ako je ikako moguće;
  • slušati svetu misu;
  • izmoliti “Molitvu za svaki utorak” i pjesmicu “Ako tražiš čudesa”.

Izvor: molitvenik fra Anđela Nuića